Monday 12 March 2007

Salamanca en haar cultuur

Salamanca = Spaanse cultuur!

De binnenstad ben ik achtergekomen is veel oude architectuur, de stad is al gesticht in 400 voor Christus door de Kelten.
Stijlen die je hier kunt bekijken zijn Gotiek, Romaans, en veel Renaissance.

Veel van de oude architectuur is verloren gegaan in de zesde coalitieoorlog in Spanje die duurde tot 21 juni 1813
In deze oorlog werd het leger van Napoleon uit Spanje verjaagd door Arthur Wellesley en zijn Britse troepenmacht die hij toendertijd had samengevoegd met de Spaanse en Portugese.
Op 22 juli 1812 versloeg Wellesley de Fransen in de slag bij Salamanca en zorgde er zo voor dat Madrid werd bevrijd.

Wat ik een nogal vreemd gebouw vind is de ´Nueva Catedral´ Dit gebouw bevat alledrie de bovengenoemde stijlen en is gebouwd in een tijdsbestek van maarliefst 212 jaar!

Als je dus in Salamanca komt dan moet je zeker deze kerk even bezichtigen, aan de rechter kant van de kerk bevindt zich een toren waarin je naar boven kan, zo kan je vanaf een hoogte van ongeveer 60 meter de stad bezichtigen, zeker de moeite waard!

De Plaza Mayor is één van de grootste pleinen van Spanje en geeft de mensen die hier voor het eerst komen een echt dorps gezelligheidsgevoel.
In de middag en sávonds lopen hier vele oude mannetjes hun rondje, kletsen bij met andere opatjes terwijl ze mogen genieten van de mooie Spaanse dames die over de stenen paraderen.
Daarnaast heb je de terrasjes en de straatartiesten, bijvoorbeeld een erg grappige clown die bijzonder goed kan jongleren, maar ook een halve gare zwerver die door saltos te maken en rare dingen uit te halen met zijn lichaam wat geld ophaalt om te overleven.

Je leest het al een gezellige stad met veel interesante plaatsen.
Wil je wat algemene info over Spanje weten lees dan travel guide spain.
Willen jullie meer over Salamanca weten reageer dan even op dit bericht!

Hasta luego.

No comments: